MÚZEUM, GALÉRIA

Honismereti Gyűjtemény

Honismereti Gyűjtemény Honismereti Gyűjtemény

8253-Révfülöp, Halász u. 6.

Nyitás: 2022 június 

A Honismereti Gyűjtemény díjmentesen látogatható hétfő kivételével naponta 13.00 - 19.00 között. 

Kevés múzeum, avagy kiállítóhely dicsekedhet Balaton-vízparti épülettel. Révfülöp igen! Kis múzeuma ma a Tóparti Galéria és a RÉV- ART Galéria szomszédságában a tóparton helyezkedik el.

Az 1950-es évek elején révfülöpi tanárok - Nagy Károly, majd Benke László - irányításával természetvédelmi szakkör alakult a helyi általános iskolában. A gyerekek Benke László - 1953 és 1974 között helyi iskolaigazgató - vezetésével jelentős honismereti vonatkozású történeti, néprajzi és geológiai anyagot gyűjtöttek össze a révfülöpi iskolai szertárhelyiségében.

Honismereti GyűjteményA következő évtized elején figyeltek fel a megyei muzeológus szakemberek a révfülöpi gyűjteményre. A biztatásuk adta lendület eredményeképp továbbgyarapodott a gyűjtemény pl. Egry József festő, a Pauler család (Tivadar, Gyula és Ákos), Pöltenberg Ernő aradi vértanú stb. tárgyaival és irataival. Ekkorra a honismereti tevékenység és gyűjtemény oly hírnévre tett szert, hogy 1964-ben részben itt rendezték a Magyarhoni Földtani Társulat vándorgyűlését, s a következő esztendőben pedig megyei honismereti találkozót szerveztek Révfülöpön.


1957 és 1980 között hétszer költözött az akkorra már felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti anyag. A körülményeken az sem változtatott, hogy a révfülöpi honismereti gyűjtőszobát országos második díjjal jutalmazták a hetvenes évek elején...

Honismereti Gyűjtemény

Köztudott, hogy a révfülöpi múzeum létrejötte egy személy - sajtóban "kultúrkincsek milliomosa" jelzővel dicsért - Benke László tevékenységének köszönhető. Az Ő jó értelembe vett megszállottsága, gyermek, ember és hazaszeretete volt kohéziója annak a munkának, amely lelkes segítőkre talált tanítványaiban és tanárkollégáiban. 1974-ben bekövetkezett nyugdíjaztatását követően még aktívabban vette kézbe a múzeumi anyaggyűjtést, a feldolgozást, a kis 25 m2 faházban látogatható kiállítás rendezgetését...

1991 júliusában Benke László, a lényegében magángyűjteménynek tekinthető honismereti gyűjteményi Honismereti Gyűjteményanyagot Révfülöp nagyközségnek adományozta, ő pedig idős korára gyermekeihez, a fővárosba költözött. A gyűjtemény fenntartását és működtetését Dr. Mihovics István polgármester támogatásával a nagyközségi önkormányzat biztosította. Miklós Tamás, muzeológus szakemberként javaslatot készített a Révfülöpi Honismereti Gyűjtemény működtetésére, és 1991-től tervszerűen megkezdődött az anyag-együttes leltározása, rendezése. Ennek köszönhetően Révfülöp nagyközség muzeális intézménye Honismereti Gyűjtemény néven 1992 novemberében kapott minisztériumi működési engedélyt. (MK/b/81. sz.)

1995-ben, az új Révfülöpi községháza felépültével, az egykori tóparti házasságkötő teremben kialakított közösségi házban került elhelyezésre a gyűjtemény, és nyílt meg július 29-én "a világ egyik legszebb tája..." című állandó hely- és fürdőtörténeti kiállítás.

2003 júniusában - a település önállóvá válásának 60. évfordulója alkalmából - a tárlat felújításra és kiegészítésre került.

Honismereti Gyűjtemény megnyitásaHonismereti Gyűjtemény megnyitásaHonismereti Gyűjtemény - Látogatók

Tóparti Galéria

Tóparti Galéria késő estig nyitvatart

8253-Révfülöp, Halász u. 6.

A Tóparti Galéria hétfő kivételével naponta látogatható. Nyitás: 2022 június

Tóparti Művészeti Hetek rendezvénysorozat keretében az elmúlt évtizedek alatt kiállító több, mint 100 művészt felsorolni lehetetlenség lenne. A Tóparti Galéria kiállításon voltak láthatók többek között Szelényi Károly, Wonke Rezső, Olasz Ferenc fotói, Csete Ildikó, Korényi Dalma, Bényi Eszter textiljei.

A kiállítást látogatók megcsodálhatták többek között Csavlek András, Mikus Gyula, Udvardi Erzsébet, Lisziák Elek, Somogyi Győző, Vágfalvi Ottó, Horkay István, Fülöp Lajos és mások festményeit, akvarelljeit, grafikáit, Meszlényi János, Lelkes Márk stb. szobrait, vagy éppen Németh János kerámiáit.

Egyedi, emlékezetes tárlatként mutattuk be Egry József festő emlékkiállítást, Prokop Péter, a Vatikánban élő pap-festő, illetve Korzenszky Richárd Tihanyi bencés perjel műveit, Németh Magdának, az Ajka kristály vezető tervezőjének alkotásait, Anton Rozi és Nádas László báb- és játéktervező iparművészek remekeit.

A kiállítás megnyitókon olyan jeles művészek működtek közre, mint például Pege Aladár, Dévai Nagy Kamilla, Kövi Szabolcs.

Tóparti Galéria - Tisza-Kalmár György kiállításaTóparti Galéria - Tisza-Kalmár György kiállításaTóparti Galéria - Stockinger László kiállítása

Tóparti Galéria - Olasz Ferenc fotóművész kiállításaTóparti Galéria - Olasz Ferenc fotóművész kiállításaTóparti Galéria - Stockinger László kiállítása

Pincekiállítás: "Tüzes ízű Fülöpi"

Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön

A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön.

8253 Révfülöp, Villa Filip tér 4. (Egészségház pincéje)

Információ: Turisztikai Információs Iroda, Villa Filip tér 8/b.

Tel.: 06-87-463-194

A Pincekiállítás kulcsa a Tourist Info irodában. 

 

 

Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön
Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön
Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön Pincekiállítás: A szőlőművelés és borkészítés története és emlékei Révfülöpön

RévArt galéria

RévArt galéria

Tel.: +36 (30) 999 4469

E-mail: info@revart.hu

Web: www.revart.hu

A Galéria létrehozásával a tulajdonosoknak - Bogdán Katalinnak és Szigetvári Györgynek – több célunk is volt. Egyrészt a gyűjteményünknek a nyilvánosság számára történő megnyitása mind fizikai, mind virtuális szempontból, valamint kiállítási, bemutatkozási lehetőséget kívánunk biztosítani a mindenkori művészet alkotói számára az új médiumon, az interneten, egyúttal közel akarjuk hozni a képzőművészeti alkotásokat az internetet használók számára.

RévArt galéria