TESTVÉR / PARTNER TELEPÜLÉSEK / KROBIA

KROBIA | RÉV | SODANKYLÄKROBIA

Krobia adatai
A Krobia járás területe 139 km², lakosainak száma 13100 fő, székhelye Krobia város 4200 lakossal (2012). A város polgármestere Sebastian Czwojda úr, az önkormányzatnak 31 munkatársa van. Krobia járás a Gostyn terület része, a Nagylengyel Vajdaságon belül.

Krobia története
A terület erdőségeiben a Granica (határ) folyó partján valószínűleg Bátor Boleslaw épített várat. A vár környékén alakult ki a városka, mely városi rangot 1286-ban kapott. Hasonlóan a környékbeli településekhez a várat fallal és árokkal vették körül. A város négy kapuja a Poznan, Kalisz, Wroclaw és Poniecka felé vezető utat őrizte. II. Przemyslaw király 1284-ben egyházi támogatás fejében a várat a poznani püspökségnek adta. 1296-ban Kurta László király a területet Henrik Głogowskinak adományozta, aki két közigazgatási egységet hozott létre, ezek Krobia és Poniec. A legnagyobb fejlődést Krobia a 15. században mutatja, ekkor már virágzik a kereskedelem és a kézművesség. Létrejön az első iskola, majd a nemzeti bank és a mezőgazdasági szövetkezetek.

Krobia és a környező falvak a poznani püspökök tulajdonában voltak, innen a térség ma is használt neve, a „Biskupizna” (Püspökföld). A Biskupizna különlegességét lakóinak sajátos, egyedi népviselete, önálló, varázslatos hagyományai, dalai, táncai adják. A mai napig értékes hagyományai, relikviái vannak. E relikviák a városban elsősorban a vallási épületek – a Szt. Miklós nevét viselő római katolikus plébániatemplom, a Szentlélek templom, valamint a legrégebbi, a temetőben álló Szt. Idzy templom. A város központjában látható az egykor a középkori várat védő várárok maradványa. Ma a vár helyén a Házasságkötések Palotája és a Közkönyvtár található.

Kulturális élet Krobiában
A közösségi kultúra legfontosabb elemei azok az a csoportok, melyek több évtizede tevékenykednek. Legrégebben működő társaság a „Harmónia” énekegyüttes, amely 1908-óta létezik. A kórus aktívan részt vesz a régió minden jelentősebb kulturális eseményén, évente több koncertet ad. Többször ért el első helyet a férfikórusok kategóriájában, 2003-ban elnyerte a tartományi ének és zene fesztivál nagydíját. Másik rendkívül sikeres szervezet a Domachowo és Okolice települések közös népművészeti együttese, amely 2005-ben a Művelődési Központ elismerését vívta ki, nemrég ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját.

Az év legrangosabb eseménye az augusztus 20.-a környéki 2-3 napos „Krobia Napok”, mely népművészeti, illetve könnyűzenei szórakozási lehetőséget nyújt. Amolyan búcsú, de az éves termésbetakarításhoz (a paradicsom ünnepe) is kapcsolódik.

Oktatás
Krobia demográfiai helyzetének elemzése után a város vezetése a gyermekek számának csökkenése miatt az óvodát és az iskolákat megszüntette a városban és nevelési- oktatási körzeteket hozott létre Niepart, Chalkowie és Ciolek központtal.