TESTVÉR / PARTNER TELEPÜLÉSEK / SODANKYLÄ

KROBIA | RÉV | SODANKYLÄFinn testvér-településünk SODANKYLÄ honlapja: www.sodankyla.fi

Sodankylä térképe >>

SODANKYLÄ - "CSILLAGKÖZSÉG"

Fotók megtekintése >>

Sodankylä nagyon jó adottságokkal rendelkező település: régi és új, hagyományos és modern technika is jól megférnek egymás mellett.

Lappföld központja, mert városokhoz hasonlóan jó és fejlett az igazgatási-, szolgáltatási-, közlekedési- és kommunikációs rendszere.

Híres a község obszervatóriuma, hiszen az 'Északi fény' jelenség vizsgálata, különböző meteorológiai jelenségek tudományos kutatása a világon mindenütt ismert és elismert.

Az érintetlen természet szépsége, nyugalma mellett, sok helyi élményben is része lehet a településre látogató vendégnek. A természet közelsége, ember-baráti kapcsolatok, a jó szolgáltatások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki megtalálja saját belső lelki békéjét.

Itt található az Urho Kekonnen Nemzeti Park, kicsit távolabb Koitelaiskaira, Pomokaira és Luosto, ahol szintén számos sajátos, egyedi élményben lehet része mindenkinek.

Sodankyläben minden évben számos kulturális - és sportrendezvényt szerveznek. Tankavaaraban található az 'Aranymúzeum', ahol megtekinthető az aranyásás története, minket, magyarokat is említenek a kiállításon. Itt rendezik meg évente az 'Aranymosó versenyt'.

Novemberben Tankavaara a 'zene mekkája', mert ekkor kezdődnek a 'Kaamosi Jazznapok'. Nyári nagy rendezvényük a 'Midnight Sun Film Festival', ahol számos filmtörténeti remekművet, érdekességet is bemutatnak a nagyközönségnek. Néma- és játékfilmek is vannak a programban.

'Andreas Alariesto Galéria' bemutatja Lappföld népművészeti hagyományait.

Alapvető információk Sodankyläről a számok tükrében:

A község területe: 12 439 km 2

Ebből vízfelület 800km 2, amiből a Lokka és a Porttipahta tározó 600km 2-et tesz ki.

Népsűrűségre jellemző: 0,7 fő/km 2

A népesség száma 2010-ben: 8 778 fő, ebből lapp nemzetiség száma kb.: 300 fő.

Munkahelyek száma 2010-ben: 3 505, munkanélküliek száma kb.: 468 fő.

Bányászatban, építőiparban, kereskedelemben, közlekedésben, vendéglátásban, szállodaiparban, mezőgazdaságban, erdészetben, halászatban, hírközlésben, bankoknál, katonaságnál valamint tudományos és technikai területen dolgoznak a legtöbben.

Sodankyläben a természetben található 'kincseket' feldolgozzák, így található hal (lazac) és vadfeldolgozó (rénszarvas) üzem. Különböző bogyós termésekből lekvárokat, szörpöket, rostos italokat készítenek. Ametisz féldrágakövekből- természetben található - csiszolás után ékszerek készülnek.

Időjárás jellemzői: Januári átlaghőmérséklet -14 0C. Nyáron, júliusban csak 15 0C. Tartósan megmarad a hó október 30-tól május 15-ig. Téli, nagyon hosszú éjszakák és nagyon rövid nappalok vannak december 19-től december 25-ig.

Ajánló

Nagy örömömre szolgál, hogy valóssága vált Révfülöp és Sodankylä között a testvér települési együttműködés. Hosszú volt az út idáig, de lényegét tekintve: sikeres. Köszönhető mindez Magyar -Finn Baráti Társaság Révfülöpi Egyesületének kitartó és szorgos apostoli tevékenységének.
A kapcsolat felvétel első mozzanata 2000.julius hónapjára datálódik ,amikor is Veszprém megyei delegációt vezettem Sodankylä település kulturális hetének ünnepségeire. A helyi polgármester asszonnyal és annak munkatársaival lebonyolított tárgyalásokon kölcsönös érdeklődést tanúsítottunk a testvér települési együttműködés iránt. Az ott tartózkodásunk során - folklór rendezvények mellett - kiemelkedő esemény volt ,a településtől messzi északon, 2000-07.02-án Andreas Alairesto naiv festő halálának 100 évfordulóján felavatásra került emlékmű avatása. A festőt nagy becsben tartják, emlékművét a delegációnk is megkoszorúzta. Az idő borús, hűvös volt ezen a napon, aztán jött egy helyi polgár karon fogott és kabátja belső zsebéből kihúzva egy lapos Unicumos üveget és lélekmelegítőként kezembe adta. Tízperces disputa után kiderült, hogy majdnem szomszédok vagyunk, ugyanis nyaraló tulajdonos Balatonrendesen:Kalevi Suhonen
Pár évvel később az ő nyaralójában fektettük le a két település közötti együttműködés legfontosabb elvi és tartalmi elemeit Osmo Oikariban úrral. Segítségünkre volt a mindig lelkes Kristo Judit, aki áthidalta a nyelvi nehézségeket. Alapelvként rögzítettük, hogy nem elsősorban hivatali együttműködést kell favorizálni, hanem a hangsúlyt a civilszervezetekre, a lakossági együttműködésre kell fektetni. Ennek szellemében Osmo vezetésével nemsokára megérkezett az első civil delegáció, amelynek fogadásán az önként jelentkező révfülöpi polgárok játszottak kiemelkedő szerepet. Folytatásként hamarosan megalakult a Magyar -Finn Baráti Társaság Révfülöpi Egyesülete. Lelkes szervező munkájuknak köszönhetően az együttműködés napjainkra szárba szökkent. Szívből kívánom, hogy a testvér települési együttműködés szerteágazó, sokoldalú és sikeres legyen a jövőben!

Révfülöp, 2011. október

Dr.Mihovics István
nyugalmazott polgármester

Beköszöntő

Községünk első civil csapata 5 fővel 2005 novemberében indult útnak a távoli Lappföldre. Hárman a repülőgépes utazást választottuk, ketten pedig autóval vágtak neki a közel 3000 km-es útnak. A sodankyläi Finn - Magyar Baráti Társaság fennállásának 5 éves évfordulóját ünnepelte és ennek tiszteletére rendezett kiállításon mi is bemutattuk Révfülöpöt és környékét képekben.
A következő években rendszeressé váltak az utazások évente váltakozva, Révfülöp és Sodankylä között.
Időközben Osmo Oikariban megfogalmazódott egy pályázat benyújtásának az ötlete. Ő volt akkoriban a sodankyläi egyesület vezetője és az Európai Unió által 2007 és 2013 között kiírt pályázatok közül szeretett volna olyat találni, ami megfelel a mi számunkra. A pályázat gerincét a révfülöpi evangélikus templomban megépítendő orgona jelentette volna, ennek kapcsán megtűzdelve különböző kulturális rendezvényekkel. A projekt gazdája Sodankylä, végrehajtója pedig a két Baráti Társaság lett volna. Meg is kezdtük az előkészületeket, de sajnos még nem jutottunk el a megírási szakaszig sem, mert nem találtunk megfelelő pályázatot, amelybe belebújtathattuk volna igényeinket.
Ez azonban nem szegte kedvünket, egyéb útjai is vannak, voltak az együttműködésnek.
Ennek keretében láttuk vendégül a Jutarinki táncegyüttest 2007- ben, majd rajzkiállítást vittünk Sodankyläbe 2009-ben.
2011-ben már eljutottunk egy közös pályázat beadásáig Brüsszelbe, de sajnos ez elbukott, mert még nem volt hivatalos a testvér települési kapcsolatunk. Most már ez az akadály is elhárult, így a jövőben még nagyobb eséllyel pályázhatunk arra, hogy megismertessük ezt a csodálatos, festő, mesebeli környezetet Révfülöp lakosságával.
Kérem az alábbi linkre kattintva ismerkedjenek, Sodankylävel és környékével, ha csak virtuálisan is, de utazzanak el oda, ahol nagy szertettel várják Révfülöp polgárait!

Révfülöp, 2011. október

Posch Melinda
Magyar-Finn Baráti Társaság Révfülöp
elnöke